Webdesign
Zakelijk

Waarom WordPress?

webshop laten maken werkwijze

Je staat op het punt om zelf een website te bouwen. Van alle kanten hoor je dat WordPress ronduit het beste systeem is om mee te gaan bouwen. Dat wil je zelf ontdekken natuurlijk. Dan ga je naar wordpress.com. Ja?
Nee.
Maar WordPress is toch open source?
Jawel.
En WordPress staat toch plug-ins toe?
Absoluut.
En ik kan op WordPress toch hele thema’s zelf aanpassen?
Zeker.
Nou dan, op naar wordpress.com!
Nee.
Op naar wordpress.org

webdesign

Het is een fout die snel gemaakt wordt. Als ik eerlijk ben, is het er zelfs een die ik heel recentelijk nog gemaakt heb. Maar als je niet oplet, is het een foutje dat je veel geld kan kosten. Want waar je op wordpress.org alle vrijheid van de wereld hebt, hangt er aan die vrijheid op wordpress.com een omvangrijk prijskaartje.

Laat ik het zo zeggen: wordpress.org is de software waarmee je websites bouwt. Het is de bedoeling dat je jouw domein en hosting zelf regelt bij een externe partij. En daarna kun je zonder beperkingen aan de slag met alle thema’s en plug-ins die je maar wilt.

Bij WordPress.com (opgericht door een van de wordpress.org oprichters) komt de gratis (ontwikkel)software van wordpress.org samen met hosting. In de basis is deze gratis, maar hoe meer vrijheid je wilt, hoe groter het prijskaartje. Concrete prijzen weten? Klik op webshop laten maken prijs

Zo staan er bijvoorbeeld advertenties op een gratis wordpress.com site waar je zelf niets aan verdient, en dan moet je een betaald Personal of Premium account nemen om deze weg te halen. Wil je ook de ‘Powered By’ link onderaan de pagina weghalen? Dan zul je een betaald Business account moeten nemen.
Dit geldt onder andere ook als je plug-ins (SEO en/of Analytics tools bijvoorbeeld) of thema’s van externe partijen wilt gebruiken en wanneer je een website met lidmaatschappen wilt bouwen. Ben je van plan om een webshop bouwen? Dan moet je een nóg duurder betaald e-commerce pakket aanschaffen.

Lang verhaal kort: doe jezelf, je webdesign (en je portemonnee) een plezier, neem dat externe domein en hosting en bouw je website met de software van wordpress.org