Geen categorie

Robotica techniek, wat is dat

De techniek is de kennis en hulpmiddelen, die nodig zijn om bijvoorbeeld apparaten en machines te ontwerpen, laten werken en herstellen. Wat is mechatronica? Robotica techniek is een onderdeel van de mechatronica. Dat is een technisch werkgebied waarin de werktuigbouwkunde, de elektrotechniek, de meet- en regeltechniek en de besturingstechniek vallen. En wat is robotica? Bij robotica techniek gaat het om het gebruik van robots, apparaten die meerdere verschillende taken kunnen uitvoeren. Het gebruik van robots is niet gelimiteerd tot de techniek, ruimtevaart en productiebedrijven. Ook de beveiliging, ziekenhuizen en zorginstellingen krijgen hun robots.

Industriële automatisering

De industriële automatisering is er onder meer op gericht om geld te besparen, het productieproces te versnellen en betrouwbaarder te maken, en de kwaliteit van de producten te verbeteren en meer constant te houden. Robots doen daarbij steeds vaker hun intrede. Bij de meer traditionele automatisering worden apparaten en machine toegepast, die op een vaste locatie hele dagen exact hetzelfde doen. Er zijn instellingsmogelijkheden, maar de flexibiliteit is beperkt. Die bieden robots wel.

Robots in de praktijk

Robots hebben onder meer de volgende toepassingen. Robots die aan de productielijn staan, bieden de vereiste flexibiliteit om op hun plek hetzelfde te kunnen doen als mensen. Ze kunnen van programma wisselen en dan andere dingen doen. Logistieke robots hebben sensoren en aandrijving om rond te kunnen bewegen en zijn in staat om tamelijk complexe taken te verrichten. Tenslotte, robots die op afstand bestuurbaar zijn en op plekken worden gebruikt, waar mensen niet kunnen of willen komen. Robots met afstandsbesturing komen in vele vormen voor. Ook hun grootte kan flink variëren. Voorbeelden zijn robots in de medische sector en die door militairen worden gebruikt. Een drone is een voorbeeld van een militaire toepassing. Maar uit militaire ontwikkelingen komen vaak civiele versies voort.