Laptop netwerkbeveiliging
Tips

3 tips voor een optimale netwerkbeveiliging van jouw laptop

Werken wordt meer en meer mobieler. Steeds meer mensen werken met een draagbare computer. Niet alleen in huis, maar ook in de trein of op reis. Deze flexibiliteit en mobiliteit biedt natuurlijk veel voordelen: met onze laptop blijven we verbonden en door bestanden te delen en online te bewerken op de digitale werkplek leveren we bijna niet in aan productiviteit.

Maar er is ook een keerzijde. Mobiele apparaten – zeker laptops – zijn moeilijker te beveiligen. Een veilige werkomgeving is heel belangrijk: een slecht beveiligd netwerk kan jou, of het hele bedrijf, duur komen te staan. Het is dus belangrijk om extra te letten op een optimaal veilige digitale werkomgeving. Het beveiligen van het netwerk is daarbij essentieel. Hoe doe je dat het beste?

Netwerkbeveiliging laptop tip #1: Blijven updaten

Het is de meest eenvoudige oplossing én de meest efficiënte: blijf alle systemen en de software op je laptop updaten! Veel van deze updates zijn juist ontworpen met het oog op de veiligheid. Helaas is het up to date houden van je computer ook een vervelend klusje, dat door veel mensen wordt uitgesteld tot het moment dat het niet anders kan. In de tussentijd groeit daardoor de kans dat je netwerkbeveiliging op je laptop minder dan optimaal is.

Netwerkbeveiliging laptop tip #2: Virusscanner en firewalls

Door je laptop goed te beveiligen, kun je de meeste problemen rondom netwerkbeveiliging voorkomen. Een regelmatige virusscan en een goed ingestelde firewall blokkeren verdachte pogingen om via het netwerk je laptop binnen te komen, en waarschuwen voor pogingen om data te stelen. Met deze software kunnen vaak netwerkscans worden uitgevoerd, die mogelijke zwakke punten in kaart brengen.

Netwerkbeveiliging laptop tip #3: Werk met bekende systemen én apparaten

De grootste risico’s (voor bedrijven, maar ook voor particulieren) ontstaan op het moment dat je gaat werken met andere programma’s of apparaten dan normaal. Maak daarom altijd gebruik van beveiligde e-mailopslag, en probeer te voorkomen dat je inlogt op een ander apparaat dan normaal. Er zijn verschillende beheertools om de veiligheid van mobiele apparaten te garanderen.

Zorg voor goede beveiliging van het netwerk

Mobiel werken op een laptop biedt geweldige kansen en mogelijkheden. Maar als deze slecht wordt beveiligd, dan brengt het ook risico’s met zich mee. Het is dus verstandig die zoveel mogelijk in kaart te brengen en op te lossen. Aan de hand van bovenstaande makkelijk uitvoerbare tips, kun je de veiligheid van je netwerk sterk verbeteren.