Tips

Melee is nog steeds sterk

Tijdens de lockdowns is Smash en welkome afwisseling. Zonder mijn forens vind ik extra tijd om mijn vaardigheden bij te slijpen. Met het bereiken van elite smash op online durf ik zelfs te stellen dat mijn Luigi vrij goed is. Daarmee kwam ook meteen het gevoel van een plafond. Ergens prikkelt het idee dat Smash Ultimate niet de ultieme Smash ervaring is. Ergens lonkt nog Melee.

Waarom Melee?

Voor mij is Melee iconisch geworden door de The Smash Brothers documentaire. Het schetste een prachtig beeld van een spel dat steeds verder uitgediept wordt. Dat idee van een spel dat opnieuw gemaakt wordt door de spelers tot iets nieuws waar ontdekking een belangrijke rol speelt. Een spel waar de regels ontdekt worden in plaats van opgelegd. Zo een vrijheid maakt het spannend. Tegelijkertijd is er het aspect van een intens technisch niveau. Het idee dat echt trainen je beloont met een hoger niveau is een aspect wat steeds meer verdwijnt in moderne spellen. Dat is eigenlijk het hiërarchische aspect. Het idee dat sommige mensen zo goed zijn dat mensen niet in de buurt kunnen komen. Dat is meteen het meest interessante aspect van de documentaire. Het volgen van karakters. In de documentaire worden deze mensen ingezet als zowel mens als archetype. De perceptie van buiten en de blik vanuit de coulissen. Ergens zit die droom meegebakken. Je fantaseert al snel dat ook jij een figuur kan zijn in die wereld, een karakter in het verhaal. Die prikkel drijft me ook als ik online speel. Het idee dat als ik goed genoeg wordt ik na corona naar lokale toernooien kan gaan en kan winnen. Een vorm van herkend worden, of bekend worden als de “Luigi van Alkmaar”. Tegelijkertijd leeft de Melee scene hier lokaal niet. Toch wilde ik het een keer proberen.

Een poging wagen

Online kon ik al snel een GameCube kopen. Ik had al een GameCube Controller, dus was het nog zoeken naar een kopie van Melee. Deze bleek minder voorhanden dan ik had gedacht. Door de populariteit moest ik wel even slikken dat de meeste voor een prijs tussen de €50 en €60 gingen. Uiteindelijk kon ik een koopje vinden voor “maar” €35. Ter vergelijking, de meeste spellen voor de GameCube kosten niet meer dan €20. Toen alles uiteindelijk binnen was kon ik eindelijk de poging wagen. Het was pittig. Vooralsnog zit ik vast op consistent wavedashen, maar ik voel de potentie al.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *