Geen categorie

Het komt eraan en snel ook, maar wat is glasvezel internet eigenlijk.

Glasvezel, het komt steeds dichterbij en dat voor iedereen. Veel nieuwe internet pakketten zijn al toegevoegd en speciaal ontworpen voor glasvezel  bij providers en overal zie je borden die zeggen dat er op die plek gewerkt wordt aan een glasvezel internet verbinding. Een vernieuwing van het digitale infrastructuur die bij veel mensen met open armen wordt ontvangen en waar iedereen niet op kan wachten. Maar wat is glasvezel eigenlijk, naast dat het ons sneller en beter internet gaat geven? Hieronder kom je daarachter en lees je wat glasvezel precies is. Zo weet jij zo meteen wat het is, wat je er kan verwachten en of het iets is voor jou of niet.

Glasvezel in het kort.

Op dit moment gaat veel internet via een koperen kabel. Via deze kabel wordt met behulp van elektriciteit data verzonden. Daarentegen wordt bij glasvezel licht gebruikt om data te vervoeren. De glasvezel kabel zelf bestaat uit filter dunne kabeltjes die gemaakt zijn van glas, vandaar natuurlijk ook de naam, waar doorheen laserlicht wordt geschoten. Om het licht moeilijk te laten ontsnappen zijn de kabeltjes omringd met optisch materiaal dat cladding wordt genoemd. Dit garandeert zo min mogelijk licht verlies en dus zo min mogelijk data verlies voordat het bij de gebruiker aankomt. De snelheid van de data die door de kabel gaat is snel maar is niet in staat om de snelheid van het licht in te halen. Doordat het licht door een kabel reist, in plaats van een vacuüm, neemt de snelheid per seconde wel met 31% af. Er bestaan wel kabels die voor langere afstanden gebruikt kan worden, de glasvezelbuis, die veroorzaakt een minuscule snelheid afname en behoudt 99.7% van de snelheid.

De geschiedenis van de glasvezel kabel.

Het gebruik van licht om data te versturen was al een idee dat ontstond in 1960. Toch was het idee pas klaar in 1970. Elias Snitzer en Will Hicks zagen in 1961 dat stofdeeltje in de open lucht een belemmering was voor het licht. Via dit gevonden bedachten zij dat glas het best de drager van licht zou moeten zijn. Met behulp van George Hockham waren Elias en Will in staat om de glasvezelkabel ook daadwerkelijk te realiseren. Echter, er ging toentertijd nog veel data verloren waardoor het niet aantrekkelijk was om hem in gebruik te nemen. Tegenwoordig is de kabel dusdanig verbeterd dat er nog maar 5% van alle data verloren gaat na een kilometer. Daarnaast is het zeer belangrijk geworden voor moderne communicatie.