data integration data catalog
Tips

3 redenen waarom Data Catalog van belang is voor jouw bedrijf

Het Microsoft Azure-platform is het meest uitgebreide en meest gebruikte softwarepakket voor cloud-computing. Een belangrijk onderdeel van dit pakket is de Azure Data Catalog. Dit is een volledig beheerde Cloud-service, waarmee de gebruiker kortgezegd inzicht krijgen in de gegevensbronnen die ze nodig hebben, op één centrale plaats. Het is dus een manier om data integration in het bedrijf te verbeteren. De Data Catalog kan heel belangrijk zijn. Zeker voor bedrijven die met veel verschillende soorten data werken, is er veel te winnen als die data beter wordt gesorteerd, en meer inzichtelijk wordt gemaakt. Dat is precies wat de Data Catalog mogelijk maakt. Aan de hand daarvan krijgen gebruikers veel meer inzicht in de verschillende data die gebruikt worden, en maakt die makkelijker vindbaar.

Wat doet de Data Catalog?

De Data Catalog is in eerste instantie vooral een erg pragmatische manier om databronnen in de Azure-omgeving te ontdekken, te vinden, te bundelen, en te beschrijven. Zo ontstaat er een ‘catalogus’ van de data. In de catalogus wordt metadata genoteerd over databronnen – zonder dat de data zelf wordt verplaatst of veranderd. Daarin wordt om wat voor data het gaat, en wat het nut is van die data.

Gebruikers kunnen in de Data Catalog databronnen terugvinden en ze kunnen zelf beschrijvingen opnemen van die data. Dat betekent dat veel verschillende gebruikers kunnen werken met data in het systeem. De Data Catalog biedt een centrale plaats waarin informatie over die data wordt bewaard en gevonden kan worden.

Wat is het voordeel van Data Catalog?

Het gebruiken van de Data Catalog heeft een aantal duidelijke voordelen. Allereerst is het een manier om de data inzichtelijk te maken, zonder dat die hoeft te worden verplaatst of aangepast. Zo’n ‘metadata-systeem’ is te gebruiken door veel verschillende gebruikers, waarbij ook de permissies gemakkelijker te regelen zijn. Dat hoeft niet meer via een centraal punt te gaan.

Data wordt beter vindbaar, meer inzichtelijk, en het nut ervan kan worden beschreven. Dat komt de gebruikers en uiteindelijk ook het bedrijf ten goede. De trend is dat gebruikers van systemen steeds meer zichzelf gaan bedienen. “Self-serivce BI”, wordt dat ook wel genoemd. Het gebruik van de Data Catalog kan dat mogelijk maken, zonder dat er veel moeizame communicatie aan vooraf hoeft te gaan.

De Azure Data Catalog

Met de Data Catalog kun je binnen je organisatie de data integratie verbeteren. Dat heeft een aantal duidelijke voordelen: snelheid, overzicht, gebruikersgemak.