Geen categorie

Bespaar kosten op netwerkbeheer met de Thin Client

Bij ons op school ben ik, naast onderwijzer van groep acht, de man van de IT. We werken hier allemaal op hetzelfde netwerk. Ik krijg het de laatste tijd steeds drukker doordat de problemen met de computers toenemen. Virussen, vastlopen, andere problemen. De meeste computers zijn op ongeveer hetzelfde tijdstip aangeschaft en vervangen. De laatste ronde is nu alweer aardig wat jaartjes geleden. Eigenlijk zouden er opnieuw computers moeten worden vervangen. Dat stuit op financiële problemen. Iedereen vindt dat zijn of haar computer prioriteit heeft. En wie bepaalt dan wie er als eerste aan de beurt is? De introductie van de smartboards is een waardevolle aanvulling op het lesmateriaal gebleken. Daardoor is het aantal computers wel flink toegenomen, dus ook het onderhoud ervan. Steeds vaker word ik uit mijn eigen klas geroepen voor een computer-calamiteit.

Computers vervangen

Het liefst zou ik voor elke werkplek een thin client kopen. Het is een goede en goedkope manier om de bestaande computers in één keer of desnoods in een paar stappen te vervangen. Aan thin clients heb je minder werk aan beheer en het brengt minder rompslomp met zich mee. Het lijkt me de hemel op aarde als alles weer naar behoren werkt en ik mij gewoon lekker op mijn eigen groep kan concentreren. Het is ook mogelijk omdat we, zoals gezegd, allemaal op hetzelfde netwerk werken. Ik heb al eens gekeken op internet. Die thin clients worden steeds vaker verkocht. Je ziet de prijzen zakken. Bij Copaco worden ze tegen zeer scherpe prijzen aangeboden.

Goedkoper alternatief

Een thin client is een lichte computer zonder harde schijf of grafische opties. Het is daarom afhankelijk van een desktop. Ze zijn zo plat als een boek en de kastjes worden aangestuurd door een lichte processor. Verder hebben ze dezelfde aansluitingen als gewone computers. Je kunt communiceren met de server als je er een toetsenbord, een muis en een monitor op aansluit. Het vervangen van alle computers vraagt wel veel van mij als IT-er.  Als dat eenmaal is gebeurd dan bespaart dat naar verwachting veertig procent aan kosten voor beheer en ondersteuning. In een notitie voor het schoolbestuur heb ik een en ander op een rij gezet met een kostenplaatje erbij. Gisteren is deze notitie inclusief begroting goedgekeurd. Ik had al gekeken op internet bij groothandels. Bij Copaco worden thin clients tegen zeer scherpe prijzen aangeboden. We zijn er al klant en ik weet dat de service daar goed is. Inmiddels heb ik de bestelling geplaatst. Hier gaan we allemaal heel blij van worden!