Zakelijk

Alles dat je moet weten over server hosting

blue UTP cord

Tegenwoordig draait bijna de hele wereld op het internet. We gebruiken het internet voor bijna elk aspect van ons leven. En het wordt alleen maar meer. Om vindbaar te zijn op internet moet je vindbaar zijn. Als je online gevonden wil worden, moet je een online domein hebben. En deze domein moet geregistreerd zijn op een hosting server. Dat roep de vraag op:

Wat is server hosting?

Server hosting is het proces waarbij je een stukje ‘ruimte’ huurt op een computer die de hele dag door draait. Deze computer maakt verbinding met het internet en deelt hiermee alles wat er op dat stukje ruimte staat: van het lettertype tot de foto’s. Andere computers kunnen die server volgen naar de computer waar de gegevens staan opgeslagen en vervolgens worden deze gedeeld met de andere gebruiker. De server computer deelt als het ware de gegevens met andere computers.

Wat voor server hosting heb ik nodig?

In principe kan je dit wederom vergelijken met een computer. Als je de nieuwste computer koopt met de beste onderdelen zul je een enorm snelle computer hebben. De kan hiermee games spelen op de hoogste kwaliteit en het uitpakken van documenten gebeurt in een mum van tijd. 

Als je de hele dag 4k video’s bewerkt en games op de hoogste instellingen speelt, dan is het logisch dat je een goede computer nodig hebt. Maar als je de computer gebruikt voor het typen van mails en Word documenten, dan is een computer van dat kaliber overbodig. 

Hetzelfde geldt voor een server. Heb je 10 bezoekers per dag, dan heb je een server nodig die dat kaliber aan kan. Net zoals het nergens op slaat om de nieuwste videokaart in een computer te stoppen waar je alleen Word en Excel op gebruikt, slaat het nergens op om een server te hebben waar 1.000.000 gebruikers tegelijkertijd op kunnen als je maar 10 bezoekers hebt. 

Laat je informeren door experts

Laat je daarom informeren door professionals wat voor servers je nodig hebt. Per website is het verschillend en er is dus niet universeel advies.

Als je net begint met je website dan zal je de eerste maanden weinig tot geen bezoekers ontvangen op je website. Als je al een website met bezoekers hebt, dan is het afhankelijk hoeveel bezoekers je hebt en hoe consistent de stroom van bezoekers is. Waarom is dit belangrijk?

Stel:

Je ontvangt dagelijkse 1.000 bezoekers, maar al deze 1.000 bezoekers komen op jouw website in een tijdsbestek van 1 uur, dan heb je een betere server nodig dan dat deze 1.000 bezoekers over de hele dag verspreid op jouw website komen. Je kan het letterlijk vergelijken met een fysieke ruimte.

Je kan niet met 5.000 tegelijkertijd in een supermarkt, maar op een drukke dag komen er makkelijk 5.000 mensen naar een supermarkt. Doordat er voldoende ruimte is, is het mogelijk dat deze 5.000 bezoekers door de winkel komen.

Samenvatting

Kortom: een server kan je qua snelheid vergelijken met een computer en qua ruimte met een fysieke ruimte. Als je geen heftige programma’s draait, dan houdt je computer het gemakkelijk vol en heb je niet teveel bezoekers tegelijk dan passen ze allemaal in de fysieke winkel.